Categories
Call of the Week

Een klein broodje…

Wat is de nood in de wereld groot!! Een paar koppen uit het nieuws van vandaag: meer bezettingen in Oekraïne, drugscriminelen winnen strijd, totale ontreddering na overstromingen in VS, … Je zou er ontmoedigd van raken!! En daar komt dan nog bij de nood van dichtbij: slaande ruzie in het huis van de buren, rekeningen die niet betaald kunnen worden, …

Maar dit verhaal heeft niet tot doel om ontmoediging te brengen, integendeel!!! Want hoe waar bovenstaande allemaal is, Gods realiteit is nog veel groter en daarin is hoop, oplossing, toekomst! In de evangeliën zien we steeds weer voorbeelden van hoe Jezus hoop en oplossing bracht waar moedeloosheid was. In het leven van Jezus laat God zich kennen als een God die het goede, welgevallige en volkomen heeft voor al Zijn kinderen. Maar dit is geen uitzondering die alleen geldt voor Jezus, 2000 jaar geleden. Het was hetzelfde vóór Hem en is ook nu, ná toen nog steeds hetzelfde. Bekend zijn de twee verhalen waarin Jezus met bijna niets een grote menigte te eten gaf. Hij zag de nood en honger van een grote groep mensen en deed er iets aan: vanuit Zijn relatie met de Vader kon Hij voorzien in een oplossing voor die nood en er bleef nog een heleboel over om nog meer uit te delen.
Maar wist je dat dit eigenlijk niets ‘bijzonders’ was; dat het niet voor het eerst was dat een kleine hoeveelheid brood kon voorzien in de honger van een grote groep mensen? Zo’n 850 jaar eerder gebeurde hetzelfde. In 2 koningen 4: 42-44 staat:

Op zekere dag bracht een man uit Baäl-Salisa Elisa een zak met vers koren en twintig kleine gerstebroden, gebakken van het eerste graan van de nieuwe oogst. Elisa gaf het Gehazi als voedsel voor de jonge profeten. “Wat?” riep Gehazi, “moet ik honderd man te eten geven van dit kleine beetje voedsel?” Maar Elisa zei: “Toe nu maar, want de HERE zegt dat er genoeg is voor iedereen en dat zelfs nog wat zal overblijven.”  Inderdaad bleef er nog eten over, precies zoals de HERE had gezegd.

God is onveranderd dus ook vandaag geldt wanneer wij uitdelen van het kleine wat we hebben, dat Hij zal voorzien in de grote noden. Laat je niet ontmoedigen door de grootsheid van de noden om je heen, maar zet die eerste kleine stap en de Heer zal je trouw belonen door Zijn wonderwerkende kracht eraan te verbinden. En als je uitdeelt van je kleine hoeveelheid “broodjes” zal er ook altijd genoeg zijn voor je eigen noden. Neem je maar voor om vandaag iets kleins te doen voor iemands nood en je zult verbaasd zijn wat daardoor op gang zal komen!

Laat gerust een berichtje achter als je je ervaring hiermee wilt delen.

One reply on “Een klein broodje…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *